Треньорът на Франция Дидие Дешан знае, че много хора искат да видят Лионел Меси като световен шампион и ще подкрепят Аржентина в утрешния финал на Мондиала. Наставникът говори за състоянието на неговите играчи, Килиан Мбапе и съперника.

Попитан дали се чувства самотен на фона на контузии, вируса и желанието на мнозина за победа на Меси, той отговори: “Често имам подобно усещане, но нямам проблем да съм сам. Това не ме притеснява. Винаги има някои неясноти. Ние сме тук и сме направили всичко възможно, за да се подготвим за мача.

Лионел Скалони също трябваше да се справя с някои предизвикателства. Не съм разтревожен или стресиран за срещата. Когато се подготвяш за подобен мач, трябва да останеш спокоен и концентриран. Знам, че аржентинците и много хора по света, вероятно и някои французи, ще се надяват Лионел Меси да спечели Световното, но ние ще направим всичко възможно да постигнем целта си, която е титлата”.

Didier Deschamps est revenu sur la communication minimaliste de Kylian Mbappé avant la finale de la Coupe du monde, dimanche (16h). Une situation qui convient au sélectionneur. Suivez-nous pour plus d'infos sur le Foot! https://t.co/T8PDMbJ2m5

— Passion Bleus (@passionbleusfr) December 17, 2022

Дешан говори за състоянието на играчите си, част от които са болни от вирус, който върлува във френския лагер. Защитниците Дайо Упамекано, Ибрахима Конате, Рафаел Варан, полузащитникът Адриен Рабио и нападателят Кингсли Коман се заразиха през седмицата, но повечето от тях вече са възстановени. В петък само Конате, Коман и Варан пропуснаха отборната тренировка, а Рабио и Упамекано подновиха занимания след като не взеха участие в полуфинала срещу Мароко в сряда.

„Опитваме се да взимаме максимални предпазни мерки, да се адаптираме и да се справим с това, без да прекаляваме. Очевидно ситуацията е такава. Щеше да е по-добре да не беше така, но ще се справим по възможно най-добрия начин“, коментира Дидие Дешан.

France - Argentine: Didier Deschamps prend «un maximum de précautions» avec le virus https://t.co/RJliUngeX0 pic.twitter.com/A8li0rZehA

— La Voix des Sports (@lavoixdessports) December 17, 2022

“За финал винаги се подготвяш малко по-различно, защото има определени емоции, които се отразяват различно на играчите. Бих казал, че през 2016 г. не беше перфектно, вижда се от резултата. През 2018 г. беше много по-добре и играчите свършиха невероятна работа. Когато за един футболист е първи финал, те не знаят какво да очакват. Когато си играл на финал, това помага.

Нашият опит ще ни помогне. Гледахме и анализирахме мачовете на Аржентина и имаме точна информация, но, разбира се, те могат да излязат с различен състав утре. Нищо не ги спира, но това важи и за нас. Мароко например започна полуфинала с петима в защита, което не бяха правили преди на турнира. Трябва да си готов за всякакъв сценарий", каза още наставникът.

Снимки: Imago