Победата на Нюкасъл с 1:0 над Арсенал даде началото на поредната голяма дискусия в Англия относно ВАР. Треньорът на „артилеристите“ Микел Артета определи признаването на гола на „свраките“ като срамно и унизително.

Антъни Гордън реализира единственото попадение в мача в 64-ата минута. Редовността на попадението беше преглеждана с ВАР в продължение на четири минути и шест секунди.

Телевизионните повторения индикираха, че се проверява дали има нарушение, засада или топката е напуснала терена. Именно съмненията за последната възможност предизвикаха най-сериозните дискусии и гнева на Артета.

От повторенията се вижда, че преди да се направи центрирането към наказателното поле на Арсенал топката е преминала страничната линия, но не става ясно, дали това е станало с пълния ѝ обем.

Технология на телевизия „beIN Sports” обаче доказа, че решението на съдиите е правилно и топката не е напуснала терена изцяло преди да бъде овладяна от Джо Уилък. След това той центрира към Жоелитон на задната греда, който продължи към голмайстора Уилък.

Освен тази ситуация ВАР прегледа и вероятността за нарушение срещу Габриел и възможност за засада в мелето, довело до единствения гол в мача.

 

EXCLUSIVE!!!

beINSPORTS can reveal that the ball was IN for Newcastle's goal, butand Andy Gray believe it was both a foul on Gabriel and handball by Joelinton.

— beIN SPORTS (@beINSPORTS_EN)