На редакционния мейл бе изпратено отворено писмо до медиите, волейболните клубове, БФВ международни инситуции и др, от страна на кандидата за Президент на БФ Волейбол Иван Сеферинов. В него той излага своята позиция и задава въпроси на сегашния президент Любомир Ганев преди Общото събрание на федерацията, което ще се състои на 28 септември в София.

Публикуваме го без редакторска намеса:

До Президентите на Волейболните клубове в България

До Президента на БФВ

До Вице президентите на БФВ

До членовете на УС на БФВ

До Председателите на комисиите към БФВ

До регионалните отговорници

До служителите от централата на БФВ

До Министерството на Младежта и Спорта

До Държавната Администрация

До всички медии

До всички рекламодатели и спонсори на БФВ

До CEV и FIVB

Уважаеми Дами и Господа,

Обръщам се към вас като кандидат президент на предстоящите избори на 28.09.24г. в гр. София. В следващите редове, тъй като нямам финансов ресурс, структура и материални активи с каквито разполага БФВ, ще направя експозе, което ще се състои от конкретни факти и конкретни въпроси, от които всички горепосочени и упоменати могат да си направят съответните изводи. Ако държат на истината и искат да знаят цялата истина, ако са или не са обвързани по някакъв начин със съдържанието на това експозе, то нека да отсъдят по съвест как да постъпят занапред.

Да започнем от изявления в медиите на членове от УС, че държавата не се грижи достатъчно за спорта и че финансирането от 2,85 млн. лв. за 2024г. е скромно.

Въпрос: Нека уважаемото Министерство на Спорта да отговори официално какви средства е получила БФВ за периода Март 2020 – Август 2024г. Нека държавните институции да кажат колко пари са заплатили на международната федерация (FIVB) за да купим първенства, които никоя от богатите федерации не иска да приеме и нека БФВ да даде детайлен отчет на предстоящото събрание как са изразходвани тези средства?

Смея да твърдя, че няма друга федерация, която да е получила акумулирано повече средства от държавата от БФВ.

Шампиони сме по организация на Европейски и Световни първенства във всички категории, като забележете, държавата е гарант и финансира организацията на всяко едно първенство, заплаща правата и всичко останало.

Пример: само за Европейското първенство за мъже през 2023г. държавата е заплатила 800 000 евро.

Въпрос: А знае ли държавата и всички упоменати по горе, че по регламент 25% от тази сума се възстановява на БФВ и тази сума вече е преведена от CEV към БФВ. Сега възниква друг въпрос - Къде и как са изразходвани 200 000 евро?

Да се надяваме Г-н Ганев да представи детайлен отчет на предстоящото събрание.

Въпрос: Защо след като се проваляме като резултати на всеки един организиран домакински форум, продължаваме да искаме организации?

Отговор: За всяка организация на състезание от такъв ранг БФВ, освен че иска пари от нашата държава, получава от CEV или съответно от FIVB (за организиране на СП) следното: 50 000 евро за всяко европейско първенство за младежи и девойки, по 100 евро на ден за всеки участник за 14 дни за 20 човека на отбор:14 х 20 х 100 = 28 000 € на отбор? Умножете го по броя на участващите отбори и още по три организирани първенства само за 2024г. и предполагам ще се досетите за какво става въпрос.

А въпросът е следния: Кои хотели са избрани да обслужват първенствата и на какъв принцип, по колко е заплащан един храноден. Кои транспортни фирми са обслужвали организацията и на какви цени. За залите вече знаем (Марица и Левски), но какъв наем е плащан? За това, че БФВ ги е оборудвала с нови “Тарафлекси”, също е факт, но въпросът е подарени ли са на тези два клуба или са купени от представителя на Тарафлекс у нас - забележете Г-н Любомир Ганев (сега няма да говорим за конфликт на интереси, това ще засегнем в темата за екипирането на Националните отбори или не, тъй като Г-н Ганев ще каже, че там отговаря синът му, той няма нищо общо).

За всяка организация на така желаните първенства Международната федерация подарява по един Тарафлекс за всяка група. За периода 2020 – 2024 г. федерацията е получила два Tарафлекса (безплатни) за Европейските първенства за мъже и жени.

Плюс две европейски при подрастващите и едно световно общо 5 групи, това са още 5 Тарафлекса( може би два от тях още не са пристигнали) но знаем , че има един в зала ,, Христо Ботев” и един в зала ,,София”- в Парка на Свободата и знаем , че един лично Г-н Ганев е уредил на “възможно най-ниската цена” и е продаден на новосформирания клуб в Драгоман. На каква цена и къде са внесени парите, моля попитайте г-н Ганев?

Забравих да спомена, че по проект БФВ е спечелила през 2022г. от FIVB още един Герфлор-перформанс настилка на стойност – 65 000 Швейцарски франка.

Средно аритметично за последните 4 години БФВ разполага с материални активи за около половин милион Швейцарски Франка.

Какво е състоянието на тези активи в момента и кой ги използва е въпрос отново към представителя на Тарафлекс-Герфлор у нас и президент на БФВ Г- н Любомир Ганев?

Какво се случва с така известната топка Микаса, без която не можем да тренираме и да играем Волейбол?

По същия този проект на FIVB от 2022г. БФВ е получила 100 топки Микаса кидс на стойност – 5 000 Швейцарски франка.

За всяка организация на европейски първенства сме получили от CEV по 400 нови топки, това са 1500 топки, които по средна „приятелска“ цена от 50 евро (без да включваме тези от FIVB за организация на СП за юноши, точната 3 бройка не е проверена) са не малката сума от 75 000 евро. Но каква е точната бройка, пристигнала до момента, може да каже завеждащия материални активи на БФВ, ако президента му позволи.

Знаем, че на последните срещи с клубовете по региони (което си е било чиста предизборна агитация) са обещани като дарение стари топки от склада. Съвет към избирателите - не се подвеждайте, искайте нови, така или иначе после ще ви ги продадат.

Нека се върнем на проекта от 2022 година, за който адмирации, че БФВ е спечелила поне един проект. Този проект е на стойност 147 хиляди Швейцарски франка, от които както казахме, е получен Тарафлекс за 65 000 + топки за 5 000, оборудване Сенох за 4 500, и по 36 000 франка за две години за треньор на националния отбор или общо - 72 000 Швейцарски франка.

Имаше едно изказване на Г-н Ганев в медиите, че на него треньора на националния отбор жени му излиза без пари. За годините, за които е треньор Лоренцо Мичели, едва ли е получил само 76 000 швейцарски франка и ако е така нека да бъдат показани договорите на всички треньори на национални отбори за периода 2020-2024г. Защо трябва да бъдат тайна? Нека всички да видят за “добре свършената работа” - при мъжете и жените, имам предвид плачевните резултати. Какви възнаграждения са получавали и нека ги сравним с треньорите на младежките гарнитури, които заслужават повече внимание.

Само ще направя едно отклонение, за да разберете колко е уважавана нашата федерация, когато даваме т.е. приемаме организации на първенства и когато трябва да взимаме. Спечелили сме един единствен проект, този през 2022г. (това е показано във сайта на FIVB към този момент, всеки може да го провери да сравни фактите и да си направи изводите).

Само за сравнение - Словенската Волейболна Федерация е спечелила проекти - говорим само за треньорска помощ от FIVB за последните две години – забележете, за над 600 000 швейцарски франка. Е, това е без пари!!!

А спомняте ли си обещанието на г-н Ганев като встъпи в длъжност? Че всеки клуб ще има по един треньор, който ще бъде платен от Федерацията!?!

Да обърнем внимание на офиса на БФВ, който незнайно защо или пък по някаква причина, се премести от Спортната палата на бул. Васил Левски, където не плащаше наем в престижния квартал Изток, в офис в сградата на парк хотел Москва, където за помещенията, които ползва няма яснота какъв наем плаща и на кого го плаща?

Европейската конфедерация CEV в своя финансов отчет (Handbook) на последното отчетно изборно събрание, показа съвсем отчетливо по години какви са разходите за наем, за обслужване на офиса, колко щатни служители има и какви заплати получават. Очакваме във финансовия отчет на предстоящото общо събрание БФВ да покаже отчетливо колко струва издръжката на офиса за един месец по пера (колко за наем, колко души са на щат, колко са на граждански договор, колко пари получава всеки един от тях и каква длъжностна характеристика има)? Колко от тези платени служители са членове на УС? Ако това не е конфликт на интереси здраве му кажи.

Първото нещо което трябва на направи общото събрание преди да премине към избор на президент и членове на управителен съвет или в т. Разни, тъй като не може да се наруши процедурата, да бъде гласувано единодушно, че платен служител не може да бъде член на УС. Как да вкарваш потенциални спонсори в УС, като половината е зает от платени служители, които забележете сами си гласуват оценка за работата.

Да сте видели някой от платените служители от офиса на Международната федерация FIVB и CEV да е член на борда?

Нека избират или УС или платени служители. И така служителите на офиса са повече от тези на офиса на CEV. За сравнение CEV има 28 служители, а БФВ има предполагаемо около 35, тъй като тази информация не е публично известна.

Стигаме до командировките в страната и чужбина и самолетните билети.

Също едно перо, което е с много въпросителни. Искаме да бъдат показани самолетните компании, с които е работила БФВ, колко пари са похарчени за самолетни билети и какви са разходите за командировки и представителни средства?

Стигаме до прословутата фраза 10 000 мача на година.

Няма нужда да броим мачовете. Достатъчно е само да погледнем колко пари са платени за съдийските бригади на тези мачове. При минимална ставка 200 лв. на мач (за 2 съдии + техн. делегат) това означава, че съдиите за една година са получили обща сума от 2 000 000 лева. Може би това е причината федерацията да има толкова дългове. А наистина какви са точните дългове на БФВ и към кого?

Защо при толкова приходи, толкова договори с рекламодатели - Лидл, Ефбет и т.н.(които също са скрити от обществеността и не е ясно при какви условия са сключени), при толкова материални активи Федерацията е винаги в дългове?

Надяваме се г-н Ганев да обясни. Едно, че няма резултати, а второ потъваме в дългове.

И като става въпрос за потъване идва наред трансферната политика, националните отбори, договорите с националните състезатели, премиите които не получават вече втора година и трансферните суми, които плащат всяка година на БФВ. Тук г-н Ганев е тотално затънал.

Първо - защо при получени премии за периода 2021-2024 година само от VNL на стойност 459 250 $, националните състезатели не са получавали последните две - три години никакви премии?

Ако две години тези пари се въртят като оборотни средства в някоя частна фирма на някой син или дъщеря например, Господа президенти на клубове, какви мислите дивиденти биха донесли? Това пак са вашите пари. Знаете ли къде отиват и колко са трансферните такси, които плащат всяка година стотици играчи, играещи в чужбина и които лично г-н Ганев контролира и меко казано изнудва някои от тях да правят дарения или да внасят парите в брой и не желае да издава фактури на български физически и юридически лица за да избегне плащане на ДДС? И претендира че това е решение на УС. Мисля, че в УС има доста сериозни хора, които разбират че това е сериозно данъчно престъпление и не биха гласували такова нещо. Каква е тази наглост да не желаеш да плащаш данъци, а да искаш помощ от държавата.

Нека трансферната комисия, ако има такава, защото мислим, че президентът е изцяло поел нейните функции, да покаже справка каква сума трансфери са постъпили по банков път за последните четири години и как са разпределени тези пари. А там сумите не са малки - само таксата за един национален състезател под 25 години по  европейския трансферен калкулатор е 6 370 €. И това е всяка година докато състезателя навърши 25 години. Тоест ако състезателя излезе в чужбина на 20 години, той за 5 години ще внесе в касата на федерацията 5 х 6370 = 31 850 €. Ще се учудите - и това пак са вашите пари, защото вие създавате състезателите. Само за сравнение, същият този състезател получава по договор с федерацията сумата от 400 лв. месечно, което прави 4800 лева годишно или 24 000 лева за пет години. И забележете - парите се изплащат от ММС, а не от БФВ.

Ако състезателя не попадне в национален отбор, не получава заплата от Министерството, но само за това, че е регистриран предишната година като национален състезател пак плаща 6730€. Да споменем още, че от административната трансферна такса се връщат 20% към БФВ. Или от 1920€ х 20% = 384 евро. На пръв поглед незначителна сума, но като умножиш по приблизително 100 играчи (а те са много повече) х 4 години = 153600€. Само с приходите от трансфери, федерацията може да подпомага в значителна степен клубовете в България.

Има още много теми, като например скандалите в женския национален отбор, които бяха прикрити и замазани не без съдействието на бивши звезди на женския национален отбор, които навиваха по телефона, тези които искаха да кажат истината да мълчат. За съжаление в техния отбор навремето също имаше такива проблеми и те пак мълчаха. Като премълчиш един проблем не го решаваш, а само го задълбочаваш. Е задълбахме го добре.

Същите проблеми имаше и при девойките и там бивш капитан на националния отбор, по нареждане отгоре, потуши случая.

Сега ще има нова сага с избора на треньор на женския национален отбор.

Излагат се неверни твърдения в публичното пространство за да се постига предизборен ефект. Иван Петков няма да приеме поста на национален селекционер, както твърди г-н Ганев, освен ако не напусне сегашния си клуб.

Това звучи като или си член на УС или си платен служител. Така действат законите в демократичните държави и институции.

Но това са неща, които касаят стила и методите на работа на президента на БФВ, който беше оставен без контрол от членовете на УС, за което те също носят отговорност. И ако не поемат отговорност и не представят надлежно и публично всички отговори на поставените въпроси това означава, че са в пакта на скачените съдове.

Една изключително важна част от структурата на БФВ е треньорската комисия. Оставена на самотек. Правим семинари по програми на CEV двепоредни години, където присъстват по 200 човека от 35-40 европейски федерации, с поканени по трима лектори. Кой ги одобрява и какъв е ефекта от цялата тази организация в чисто спортен, научен и педагогически аспект не можем да преценим на този етап, но след проверка в CEV се оказа, че това е съвместен проект, по който CEV плаща 45 000 €, а БФВ участва с 20 000€. Е сега въпросът е – как са фактурирани тези пари? И това са две поредни години. Отличен начин да се скрие някой лев или евро. Изчислението показва, че 65 000 евро поделено на 400 хранодни = 162,50 € на човек на ден.

Интересно колко е получил хотел Витоша?

Нека зададем и въпроса защо еднолично беше подписан договора с Джениус спорт за 10 години? За този период средствата, които ще бъдат получени са в рамките на 177 000 евро, докато подобен проект в съседна Гърция носи 200 000 евро на година. Значи за 10 години - българският модел е 177 000 евро, а гръцкият модел е 2 000 000 евро. Това е тотална щета за клубовете в България, защото това са правата на клубовете, това са парите на клубовете!

Имаме и списъка, който г-н Любо Ганев е изпратил до клубовете кои да бъдат избрани за членове на УС.

Цялата тази информация, която изнасяме, е част от проблемите в Българската Федерация по Волейбол. Твърденията ни са подкрепени с правдиви документи и очакваме още такива от международните институции.

Първо искаме да призовем сегашно ръководство да разреши събранието да бъде открито за медиите. Искаме да бъдат поканени като гости всички бивши президенти и генерални секретари на БФВ. Искаме да предупредим медиите да не се притесняват ако някой ги притиска да не правят публикация. Този документ е изпратен и до CEV.

Каквото и да се случи на тези избори, какъвто и да бъде резултата, ние ще предизвикаме финансова ревизия освен ако ръководството не покаже истината и изход от ситуацията.

Уважаеми президенти на клубове, не се поддавайте да ви заблуждават на дребно. Вие сте достатъчно интелигенти и мъдри за да вземете информирано решение. Това са вашите пари, които изчезват някъде и не идват при вас. Вие сте тези, които ги заслужавате. Вие сте тези, които градите основата на пирамидата. Не се поддавайте на нереални обещания, не се продавайте за топки, командировки и вечери. Поискайте отговор от ръководителите и защитете вашите права и интереси. Надяваме се, че сте разбрали защо средствата не стигат до вас. А за всичко, което не ви е ясно може да задавате въпроси на Общото събрание.

Забележка: Посочените факти са на страниците на FIVB и на CEV, и в документите на БФВ.

Кандидат за президент

Иван Сеферинов

Следвай ни: