Южнокорейската футболна асоциация (КФА) е нарушила собствените си правила при назначаването на последните двама национални треньори Юрген Клинсман и след това Хон Мьон-бо, който в момента заема поста, съобщиха от Министерството на спорта на страната днес.

В Република Корея върнаха Хон Мьон-бо през юли за неговия втори период на поста, а с това назначение беше сложено край на петмесечното чакане да бъде избран наследник на уволнения германец Юрген Клинсман. Но бившият централен защитник и местна легенда с шест участия на Световни първенства Хон Мьон-бо не е особено обичан от феновете, които го освиркаха при 0:0 с Палестина в квалификация за Мондиал 2026, играна през септември.

След като назначението беше посрещнато остро и с крайно негативни реакции, както в социалните мрежи, така и със скандирания по мачовете, от Министерството на спорта в страната се самосезираха и започнаха разследване срещу управата на централата. Оттам твърдят и в момента, че всичко по назначението е легално и няма вредни практики.

Самият селекционер също трябваше да отговоря на множество въпроси и подчерта, че назначението му не е резултат от някакво преференциално отношение на Борда на федерацията, а се е случило след преговори с техническия директор Ли Лим-сан. От думите му обаче става ясно, че срещата между двамата със сигурност не е интервю за работа, а още по-малко директорът няма правомощия да назначава национален треньор еднолично.

"Ли е участвал в този разговор само защото председателят и заместник-председателят на КФА са му делегирали правомощия. Трябва да се има предвид, че и двамата над него също нямат право да назначават еднолично националния селекционер", пред репортери служителят на министерството Чой Хюн-джун.

"Процесът на интервю между Ли и Хон Мьон-бо беше различен в сравнение с приетата практика. Трудно е да се приеме, че това е било интервю за най-високия спортен пост във футбола в Република Корея. Нито има предварително обявен въпросник, по който ще се води интервюто, нито е имало наблюдаващ интервюто, който да следи за нарушения по време на комуникацията. Също така искаме да отбележим, че Ли Лим-сан дълго време е чакал да проведе това интервю, което в крайна сметка се е състояло късно през нощта и близо до дома му", обясни още държавният служител.

От КФА за момента се въздържат от коментар или излизането с изявление или позиция по темата.

Медиите в Република Корея обаче твърдят, че не само Хон Мьон-бо е бил вариант. Сред претендентите за поста са били бившият мениджър на Норич Сити (Англия) Дейвид Вагнер, доскорошният селекционер на Канада Джеси Марш, уругвайският специалист Густаво Пойет, както и редица други треньори.

Но макар и да върви разследване, както и да има вече установени нарушения, все още от Министерството не са накарали федерацията на прекрати договора на треньора.

"Криминални нарушения няма. Одитът също така не откри и финансови грешки, както и нереални плащания или такива без основание. Но в крайна сметка има нарушение на процедурата, на правилата по които избираме треньора. И понеже това е голям въпрос, от който се интересува цялата нация, процедурата и процесът трябва да са съобразени с правилата, да са справедливи и да отговарят максимално на обществените очаквания“, добави Чой от министерството и обясни, че ако има последствия, те ще дойдат от хората над него в държавната власт.

По подобен начин са се случили нещата и с назначаването на Юрген Клинсман за национален треньор през 2023-а година. Тогава пък Комитета на националните отбори към федерацията нито е бил питан, нито е бил информиран за преговорите. Във въпросния комитет има бивши треньори, както и методисти на федерацията, които имат право да провеждат интервю и да вземат интервю от кандидатите.

Следвай ни: