Стана ясно как са гласували журналистите от различните държави за наградата “Златната топка”, спечелена от Лионел Меси. Аржентинецът спечели най-престижното индивидуално отличие в световния футбол за рекорден осми път, като имаше 462 точки в крайното класиране. Ерлинг Холанд остана втори с 357 пункта, с над 100 по-малко от Меси. Килиан Мбапе пък зае третото място с 270 точки. Припомняме, че в гласуването за “Златната топка” участват 100 журналисти - по един от 100-те водещи държави според ранглистата на ФИФА

🚨🚨 Full Ballon d’Or votes from all of the voting countries! 🌕✨ pic.twitter.com/Xpe7R02cth

— All About Argentina 🛎🇦🇷 (@AlbicelesteTalk) November 4, 2023

Прави впечетление, че всички представители на държави, които са ставали световни шампиони, са дали гласа си за аржентинската легенда. Изключението е едно и това логично е Франция, която загуби финала на Мондиала в Катар от аржентинците. Журналистът от “Франс Футбол” Венсан Гарсия е гласувал за Ерлинг Холанд, на второ място е поставил сънародника си Килиан Мбапе, а Меси е едва трети. Представителите на Аржентина, Бразилия, Италия, Германия,  Англия, Уругвай и Испания са дали едностранно своя вот за капитана на “гаучосите”.

Представителят на Португалия, откъдето е големият конкурент на Меси - Кристиано Роналдо, пък е сложил на първо място сънародника си Бернардо Силва, след това Винисиус Жуниор, и едва накрая аржентинеца.

🚨🚨 Full Ballon d’Or votes from all of the voting countries! 🌕✨ pic.twitter.com/Xpe7R02cth

— All About Argentina 🛎🇦🇷 (@AlbicelesteTalk) November 4, 2023

От България колегата Михаил Савов също не е дал своя вот за капитана на Аржентина, а е предпочел да гласува за Килиан Мбапе. Меси е на второ място в избора му, трети е Лука Модрич, четвърти - Ерлинд Холанд и пети - Кевин Де Бройне.

Българският вот за “Златната топка 2023”:
1.Мбапе 
2.Меси
3.Модрич
4.Холанд
5.Де Бройне