Байер (Леверкузен) показа силен характер и успя да спечели с 2:1 срещу силно представящия се тим на Айнтрахт (Франкфурт) в атрактивен мач от 7-ия кръг на Бундеслигата. Успехът за тима на Чаби Алонсо дойде след обрат, като първо за "франките" се разписа голмайсторът им Омар Мармуш от дузпа (16'), но с попадения на Роберт Андрих (25') и Виктор Бонифейс (72') шампионите спечелиха важни три точки.

Така Байер (Леверкузен) сложи край на серията си от две поредни равенства и се изкачи на 4-о място в класирането. Айнтрахт пък записа едва първа загуба в последните си 5 мача и остава на едно място под днешния си съперник.

Omar Marmoush scored in his sixth Bundesliga match in a row, a feat only Anthony Yeboah (7 in 1993) and Bernd Hölzenbein (6 in 1977) achieved for Eintracht Frankfurt previously. Streak. pic.twitter.com/sz7cJGrOPD

— OptaFranz (@OptaFranz) October 19, 2024

Срещата започна повече от интересно, като за кратко време се случиха куп неща. Още в 5-ата минута Ерик Ебимбе препъна Амин Адли в наказателното си поле и реферът Феликс Брих отсъди дузпа. Зад бялата точка застана Виктор Бонифейс, който обаче стреля в средата на вратата и Кевин Трап спаси без проблеми. Малко след това стражът на Айнтрахт трябваше да се намесва след опасен удар на Мартен Терие. В 12-ата минута пък голмайсторът на "франките" Омар Мармуш нацели дясната греда на Лукас Храдецки след далечен изстрел. Четири минути след намеса на ВАР се видя, че Роберт Андрих е извършил нарушение срещу егитепския нападател и бе отсъдена дузпа и за Айнтрахт. Тя бе изпълнена безупречно от Мармуш и гостите откриха в 16-ата минута - 0:1.

Радостта на Айнтрахт обаче не трая дълго и шампионите изравниха само след десетина минути. Чудесна комбинация с едно докосване между Амин Адли, Мартен Терие и Роберт Андрих изведе последния в добра позиция и той с десния крак се разписа - 1:1. Докрая на полувремето германският национал можеше да се разпише още веднъж, когато опита далечен прехвърлящ удар, който за малко не изненада Трап, но все пак премина покрай вратата на Айнтрахт. В самия край на първата част пък попадение на Юго Екитике бе отменено заради засада на Ебимбе.

300 - Lukáš Hrádecký is the first non-German goalkeeper to reach 300 Bundesliga appearances. Home. pic.twitter.com/32e4t7tlQN

— OptaFranz (@OptaFranz) October 19, 2024

През второто полувреме Леверкузен натисна съперника си. В 49-ата минута Мартен Терие намери Виктор Бонифейс, но нигериецът с глава стреля в аут. В 63-ата минута голмайсторът Андрих пък имаше малшанса да нацели страничната греда с шут. Малко по-късно в игра за "аспирините" се появи голямата им звезда Флориан Виртц и това веднага раздвижи редиците на тима на Чаби Алонсо. Първо той стреля опасно от добра позиция, но Трап успя да избие. В 72-рата минута обаче именно Виртц проби отдясно и центрира, а стражът на Айнтрахт не изби добре, за да попадне топката в Бонифейс, който се реваншира за пропуска си от дузпа и с глава отблизо направи пълен обрат - 2:1 за Леверкузен. По-късно Андрих можеше да вкара още един гол, но Трап успя да спаси шута му.

В самия край на срещата Байер (Леверкузен) бе на косъм да направи огромна глупост. Вратарят на "аспирините" Храдецки, който днес се превърна в първия футболист извън Германия с 300 мача в Бундеслигата, искаше да изчисти топката, но я изрита в тялото на Йонатан Та. От това се опита да се възползва Юго Екитике, който се помъчи да вкара с глава, но бранителят на Леверкузен успя да изчисти. Айнтрахт имаха сериозни претенции за негово нарушение и нова дузпа, които обаче не бяха уважени. В наистина последната ситуация в срещата Флориан Виртц напредна и стреля, но Трап успя да избие в корнер с върха на пръстите си.

Следвай ни:

Снимки: Imago