Българският национален вратар Димитър Митов изигра един от най-силните си мачове, помагайки на своя Абърдийн да измъкне 2:2 при гостуването на мастодонта в шотландския футбол Селтик. Това беше среща от 8-ия кръг, след който двата тима продължават да са на първите две места в класирането с равен актив, като “детелините” имат предимството на по-добра голова разлика.

Така беше сложен край на изключителната победна серия на Селтик във Висшата лига. Тимът на Брендън Рождърс беше спечелил последните си шест мача от миналия шампионат, както и първите седем от този. Абърдийн обаче досега също беше перфектен с 13 поредни успеха от 13 двубоя от началото на кампанията във всички турнири.

Това реми на “Селтик Парк” вдъхва надежди на феновете за по-равностойно първенство, след като Селтик спечели титлата в 11 от последните 12 шампионата.

Митов блесна с поне три ключови спасявания, две от които в 13-минутното добавено време. Всичко това се случи пред очите на сър Алекс Фъргюсън, който беше на стадиона.

Taking in the game this afternoon.

Great to see you Sir Alex ❤️ pic.twitter.com/k47klGVdYY

— Aberdeen FC (@AberdeenFC) October 19, 2024

Всичко вървеше по план за Селтик, който през първото полувреме прегази Абърдийн и му заби два гола чрез японците Рео Хатате (24’) и Киого Фурухаши (27’).

След почивката обаче Абърдийн се преобрази и успя да изравни чрез словенеца Естер Соклер (50’) и капитана си Греъм Шайни (60’).

Последваха множество атаки - предимно пред вратата на Митов - но шансове имаха и гостите. Българският страж имаше и шанс, че негова грешка през първата част доведе до греда за Селтик.

Следвай ни:

Снимки: Imago