Аякс победи убедително с 3:0 Карабах като гост в трети мач за двата тима от основната фаза на Лига Европа. Сериозната победа за нидерландския гранд се дължи до голяма степен на факта, че амстердамци играха почти цял мач с човек повече.

Така Аякс има 7 точки след първите три мача, докато Карабах записа трета последователна загуба.

Big points in Baku! ❌❌❌#UEL #qaraja pic.twitter.com/AgsZRRu0XQ

— AFC Ajax (@AFCAjax) October 24, 2024

В 15-ата минута настъпи ключов момент, след като домакините останаха с човек по-малко. Жулио Ромао задържа откъсващия се Мика Годс и бе изгонен с директен червен картон. Аякс постепенно се възползва от численото си предимство и поведе в 36-ата минута. Нидерландците откраднаха топката в половината на Карабах, като Годс напредна и комбинира с Ваут Вегхорст, който пък намери Кенет Тейлър, а той с лекота реализира за 0:1. До края на полувремето Киан Фитц-Джим имаше възможност да удвои аванса на Аякс, но ударът му бе спасен от стража на домакините Матеуш Кочалски.

През втората част нидерландският гранд окончателно реши мача в своя полза. В 73-ата минута шотландският съдия Уолш отсъди спорна дузпа за нарушение на Кевин Медина срещу Кристиан Расмусен, която бе превърната в гол от Ваут Вегхорст. Три минути по-късно окончателно интригата приключи, когато резервата Чуба Акпом размени двойно подаване с Мика Годс и реализира с десния крак за 0:3. Междувременно пък Карабах остана с 9 души на терена след втори жълт картон на Елвин Джафаркулиев, но все пак не получи повече голове.

Следвай ни:

Снимки: Imago